Go4Vitality

Lifestyle Coach. Nutrition Physical activity Relaxation Social environment

Column - de Serrist

Deel 28

Wekelijks column - op stap met uw leefstijlcoach - de Serrist - Annehieke Bryan

Gezond zwanger worden

Wensen we niet allemaal dat onze kinderen gezond zijn? Als ouder heb je hier veel invloed op. De eerste 8 weken van de zwangerschap zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het embryo. Vaak weet je niet dat je dan al zwanger bent. Een nachtje goed doorzakken met alcohol en drugs kan al desastreuze gevolgen hebben. Hebben jullie een kinderwens? Start dan tijdig met het evalueren van jullie leefstijl en laat je goed informeren. Een leefstijlcoach helpt hierbij.

Start ruim voor de bevruchting met het afbouwen van ongezonde leefstijlpatronen. Een gezonde leefstijl van beide ouders bevordert de kwaliteit van de eicel en de spermacel. De eicel en de spermacel worden respectievelijk zes en drie maanden voor de bevruchting al aangemaakt. Leefstijlfactoren als alcohol, nicotine, drugs en blootstelling aan giftige stoffen hebben direct invloed op de ontwikkeling van deze cellen. Gezonde voeding draagt bij tot een goede voedingstoestand van de eicel. Denk dus beiden tijdig aan stoppen met roken en drugs, matigen of stoppen met alcohol, aandacht voor gezonde voeding en beweging. Start als vrouw met het slikken van een foliumzuursupplement. Heb je dit alles op orde, stop dan pas met voorbehoedsmiddelen. Een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap bevordert tevens een zwangerschap zonder complicaties en de geboorte van een gezond kind.

Ben je als kersverse ouders al maanden bewust bezig bent met een gezonde leefstijl, dan is het veel makkelijker om je kind hier in mee te nemen. Een gezonde leefstijl is in deze obesogene wereld het mooiste geschenk dat je je kind kan meegeven bij de geboorte. Kijk ook eens op www.gezondzwangerworden.be.

Heeft u een leefstijlvraag? Mail mij op info@go4vitality.com en u ziet het antwoord vast terug in één van de columns. Voorgaande columns kunt u teruglezen op www.go4vitality.com.

Voorgaande columns

Column - de Serrist

Deel 29

Wekelijks column - op stap met uw leefstijlcoach - de Serrist - Annehieke Bryan

Dierlijk of plantaardig eiwit voor het milieu?

We kunnen het niet meer ontkennen: het milieu staat onder druk door de mens. Een belangrijke factor in deze discussie is de groeiende wereldpopulatie. We hebben steeds meer monden te voeden, monden die ook steeds meer wensen en eisen hebben. Om te voeden kunen we kiezen uit plantaardige of dierlijke voeding. Groente, fruit, granen en peulvruchten versus vlees, gevogelte, vis, zuivel en eieren. Voor beide categorieën hebben we landbouwgrond nodig.

Kijken we naar de de productie van de essentiële bouwstof ‘eiwit’, dan hebben we voor één kilo dierlijk eiwit gemiddeld zes kilo plantaardig materiaal nodig in de vorm van diervoeding. Voor het milieu zou het beter zijn als eiwitrijke gewassen als granen, rijst en peulvruchten direct voor menselijke consumptie gebruikt zouden worden. Volgens schattingen gaat gemiddeld veertig procent van de wereldwijde graanporductie en zeventig procent van de sojaproductie naar de veeteelt. Vervanging van dierlijk door plantaardig eiwit leidt tot minder landgebruik, broeikasgassen en energiegebruik. Een afname van de eiwitproductie en eiwitconsumptie zou dan ook bijdragen aan een vermindering van de milieubelasting.

Als consument kunnen we hieraan bijdragen. We kunnen beginnen door kleinere porties vlees te eten, zeg 100 gram per avondmaaltijd. Wereldwijd wordt per persoon zo’n 38,7 kilogram vlees per jaar geconsumeerd, dubbel zoveel als vijftig jaar geleden. De Belg eet gemiddeld 82,3 kilogram vlees per jaar. Als we naast kleinere porties ook nog per week één vleesmaaltijd vervangen door een maaltijd met plantaardige eiwitten (combinatie van peulvruchten en granen), dan dragen we allemaal een klein steentje bij aan het verbeteren van het milieu.

Heeft u een leefstijlvraag? Mail mij op info@go4vitality.com en u ziet het antwoord vast terug in één van de columns. Voorgaande columns kunt u teruglezen op www.go4vitality.com.

Voorgaande columns